U bent hier: Home >> Praktijk >> Wegwijzer / faciliteiten >> Echografie

Echografie

De hoofdvestiging in Steenwijk van dierenkliniek de Woldberg beschikt over professionele echoapparatuur voor het maken van echo's van organen en weefsels van uw dier.

Hoe werkt de echografie?

Bij de echografie wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven. Dit is NIET pijnlijk. De golven worden met behulp van een zogenaamde transducer de patiënt in gestuurd, worden teruggekaatst door de verschillende weefsels die ze tegenkomen en weer opgevangen door de transducer. Deze beelden worden weergegeven als een zwart-wit beeld op het beeldscherm.

Wat wordt onderzocht?

Bij een echo maken we als het ware een doorsnede van de organen. Door in verschillende richtingen te scannen wordt een driedimensionaal beeld verkregen. Hierdoor kan de grootte, de vorm, de structuur en de echorijkheid van de weefsels worden beoordeeld. Bijvoorbeeld buikorganen als lever, milt, darmen, nieren, blaas en baarmoeder. Tevens kan het hart in beeld gebracht worden. Ook kunnen we onder echobegeleiding gericht biopten (weefselmonsters) van organen nemen of kan steriel urine worden aangeprikt bij verdenking van blaasontsteking. Daarnaast maken wij echo's om drachtigheid vast te stellen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het maken van een echo is niet pijnlijk. Een narcose is dan ook niet nodig. Het dier moet wel een tijdje stil op de rug liggen. Mocht uw dier zich erg verzetten, dan geven we zonodig een rustgevende injectie. Meestal kunt u als eigenaar aanwezig zijn bij de echo. Dit is voor de meeste dieren geruststellend. Als het dier ligt, scheren we de haren van de buik, er wordt echogel op aangebracht en dan wordt de echo gemaakt. De duur van het onderzoek varieert al naar gelang het type onderzoek.

Hoe bereid u uw huisdier voor?

Voor onderzoek van de buik is het belangrijk dat uw dier nuchter is. Want een volle maag of maagdarmkanaal geeft storing in het echobeeld. Uw dier mag tot 8 uur voor de echo niet meer eten. Ook veel drinken vlak voor de echo is niet gewenst, omdat er hierbij lucht wordt ingeslikt. Uw dier moet een volle blaas hebben, dat houdt in dat het vanaf een uur voor het onderzoek niet meer mag plassen.

 

  

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated