U bent hier: Home >> Landbouwhuisdieren/paarden >> Paarden >> Paardenpaspoort

Het paardenpaspoort

Het paardenpaspoort is de afgelopen jaren meerdere malen in het nieuws geweest. Niet alles lijkt geheel duidelijk te zijn omtrent de wet- en regelgeving.
Allereerst is de plicht van het paardenpaspoort opgesteld om de eerlijkheid in de handel en de sport te bevorderen en om de voedselveiligheid te waarborgen.

Het paspoort


Het paardenpaspoort is het paspoort voor de identificatie van paardachtigen, onder paardachtigen verstaan we paarden, ponys, ezels en zebra’s en alle mogelijke kruisingen daarvan. In het paspoort wordt aangegeven om welk dier het gaat, aan de hand van een chip- en levensnummer.
Elk paardachtige moet een paspoort hebben en zijn gechipt. Het chipnummer koppelt het paard aan zijn paspoort.
Een paspoort is echter geen eigendomsbewijs.
Wat vooral voor ons van belang is, is dat het paardenpaspoort inzicht geeft in medische behandelingen die het paard heeft ondergaan.
Wanneer een paard bepaalde diergeneesmiddelen toegediend krijgt, mag het soms tijdelijk of zelfs definitief niet meer geslacht en gebruikt worden voor menselijke consumptie, door de wachttijd van het diergeneesmiddel. De dierenarts moet dit in het paspoort noteren wanneer deze middelen worden toegediend. Behalve als de houder en of eigenaar van het paard in het paspoort heeft verklaard dat het paard niet bestemd is voor menselijke consumptie, in het hoofdstuk IX ‘Medische behandelingen’.
Wanneer deze verklaring “niet bestemd voor de slacht” is ingevuld kan deze nooit meer worden gewijzigd. Wanneer er niets wordt ingevuld dan is het paard automatisch bestemd voor de slacht, en dient u zelf een logboek bij te houden aan de hand van onze visite brieven.
Deze visitebrieven versturen wij per e-mail. Het is belangrijk uw e-mail adres door te geven bij het maken van een afspraak als deze nog niet bij ons in het systeem bekend is.

Wanneer is een paspoort geldig


Een paardenpaspoort is alleen geldig wanneer:
- Het is uitgegeven door paspoort uitgevende instanties (klik hier voor de lijst met paspoortuitgevende instanties).
- Het geen kopie betreft.
- Er geen wijzigingen zijn aangebracht door een onbevoegd persoon.

Vanaf welke leeftijd?


Een veulen moet binnen 6 maanden voorzien zijn van een paspoort.
Wanneer uw paard geen geldig paspoort heeft mag u het niet houden, vervoeren, exporteren of laten slachten.

Wat kunnen wij voor u doen?


Wij kunnen uw paard of ezel chippen en een paspoort aanvragen, deze wordt dan bij u thuisgestuurd.

Belangrijk:

  • ! Koop nooit een paard zonder een geldig paspoort
  • ! Alleen met een geldig paspoort kunt u deelnemen aan wedstrijden en keuringen. Ook moeten dan de vaccinaties compleet zijn (zie hoofdstuk vaccinaties).
  • ! Een paard mag nooit vervoerd, geslacht of geëxporteerd worden zonder paspoort.
  • ! Paarden die in de afgelopen jaren van het productschap vee en vlees een ontheffing van de chipverplichting hebben gekregen, zijn en blijven correct geïdentificeerd zonder chip, ook na 1 juli 2009.
  • ! Wanneer wij bij u komen voor behandeling en / of vaccinatie van uw paard zorg er dan voor dat het paspoort binnen handbereik is zodat het ingevuld kan worden.

Voor meer informatie neem contact op met ons of kijk hier

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated