U bent hier: Home >> Huisdieren >> Voor Fokkers >> Bloedonderzoek kat

Bloedonderzoek bij katten

Om bepaalde specifieke kattenziektes op te sporen, doen wij bloedonderzoek bij katten.

Neonatale erytrolyse

Neonatale iso-erytrolyse bij kittens ontstaat wanneer de moederpoes bloedgroep B en de kater bloedgroep A of AB heeft. De pasgeboren kittens kunnen dan bloedgroep A of AB hebben en krijgen via de eerste melk te maken met de antistoffen die bij de B moeder voorkomen. Dit zorgt bij de kittens voor afbraak van de rode bloedcellen. Het dier krijgt bloedarmoede en gaat in de meeste gevallen snel dood.

Dit probleem kan worden opgelost door de kittens de eerste dagen niet bij de moeder te laten drinken, maar beter is het om dit probleem te voorkomen door een moederpoes met bloedgroep B alleen te kruisen met een kater met bloedgroep B. Daarom is het belangrijk om voor het fokken de bloedgroep te bepalen. Wij doen een dergelijk onderzoek bij ons op de praktijk en proberen scheren te vermijden.

FIV en FeLV

FIV en FeLV , oftewel kattenaids en kattenleukemie, worden door een virus veroorzaakt dat door een bloedtest kan worden aangetoond. Wij doen deze test op de praktijk en hebben zo snel een uitslag. Veel fokkers combineren deze test met de jaarlijkse vaccinatie. Wij streven ernaar om voor de bloedafname niet te scheren.

 

     

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated