U bent hier: Home >> Huisdieren >> Tandheelkunde >> Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd bij een fractuur met een open wortelkanaal met als doel het behouden van het element of in alle andere gevallen waarbij er onomkeerbare schade is ontstaan aan de zenuw van de tand of kies  waardoor het element afsterft.
Gezien dat het wortelkanaal breder is bij een jongere hond dan een oudere hond zullen problemen bij een jonge hond sneller ontstaan. Dit kan vermeden worden door tijdig de gepaste therapie uit te voeren.

De behandeling

  • Verwijderen van alle necrotische (dode )materiaal uit het wortelkanaal.
  • Desinfecteren van het wortelkanaal.
  • Wortelkanaal vullen en de wortelpunt sealen zodat er geen bacteriën en toxines in het gebied rond de wortelpunt kunnen dringen.
  • Restauratie van de kroon met een waterdichte vulling.

De werkzijze

Men zal beginnen met het creëren van een voldoende ruime toegang zodat het wortelkanaal tot aan de apex goed toegankelijk is voor het te gebruiken instrumentarium. Belangrijk is dat er niet te veel tandweefsel verwijderd wordt wat verzwakking van de kroon tot gevolg kan hebben.

1.  creëren van toegang

 

2. Na het maken van een toegang zullen zenuwresten met een extirpatie naald verwijderd worden. Alle zenuwrestanten moeten
hierbij verwijderd worden anders zal het wortelkanaal blijven bloeden.


restanten zenuw met extirpatienaald verwijderd

 

3. Eens de afgestorven zenuwresten zijn verwijderd zullen de wanden met endodontische vijlen gereinigd worden.


 vijlen van het wortelkanaal

 

4. Ondertussen zal men het wortelkanaal overvloedig spoelen en desinfecteren met natriumhypochloride. Pas als de spoelvloeistof
schoon is kan men overgaan tot drogen van het wortelkanaal.

5. Door middel van het inbrengen van een endodontische vijl en röntgenologische controle wordt de lengte van het wortelkanaal bepaald.Meten van de lengte van het wortelkanaal en röntgenologische controle

 

6. Na het drogen kan men beginnen het wortelkanaal te vullen.


Inbrengen van vulling.

7. Het is zeer belangrijk dat deze de volledige wortelpunt afsluit. Dit moet röntgenologisch gecontroleerd worden.
Indien dit niet het geval is zal men de vulling weer moeten verwijderen en opnieuw aanbrengen.

8. Uiteindelijk wordt de kroon met een waterdichte vulling afgesloten.

Belangrijk is om te realiseren dat er een groot verschil is in de lengte van het wortelkanaal bij hond of kat en mens. Instrumentarium en vulling geschikt voor humaan gebruik kan enkel gebruikt worden voor het behandelen van snijtanden in de diergeneeskundige tandheelkunde maar zullen in geen geval lang genoeg zijn voor het behandelen van hoektanden of kiezen van onze huisdieren.
De hele procedure gebeurt onder algehele narcose en onder radiologische begeleiding. Het is zeer belangrijk dat elke stap zeer zorgvuldig wordt uitgevoerd om het gewenste resultaat te bekomen namelijk het behoud van het element. Er wordt geadviseerd om na 6 maanden tot een jaar een controle röntgenopname te maken om het gebied rondom de wortelpunt te beoordelen. Ook dit zal onder algehele narcose plaats vinden.

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated