U bent hier: Home >> Huisdieren >> Tandheelkunde >> Het melkgebit

Het melkgebit

Het belang van de eerste bekinspectie bij pup en kitten

De eerste melktanden van pups en kittens verschijnen op een leeftijd van 2 tot 4 weken. Rond de leeftijd van 2 maanden is het melkgebit volledig. Het melkgebit van de pup telt 28 tanden en kiezen, bij het kitten zijn het er 26. De eerste bekinspectie moet dus al bij de eerste enting plaatsvinden.

Hierbij zal er gelet worden op:

  • Standafwijkingen
  • Fracturen
  • Verloop van de tandwisseling

 

Standsafwijkingen

Het is zeer belangrijk dat er ook naar het melkgebit gekeken wordt. Men moet vooral letten op de positie van de 4 melkhoektandjes. Geregeld komen er standafwijkingen voor aan het melkgebit die gevolgen kunnen hebben voor de stand van het blijvende gebit.

Het onderste hoektandje moet aan de wangzijde tussen de laatste snijtand en hoektand van de bovenkaak vallen. Indien dit niet het geval is kan dit een beschadiging geven van de zachte weefsels, zoals het gehemelte. In sommige gevallen van een te kort of een te smalle onderkaak kan de stand van de onderhoektanden zodanig afwijkend zijn, dat ze groei van de onderkaak op slot zetten. Ook zal het de stand van het blijvende element beïnvloeden. Indien deze tand tijdig geëxtraheerd (getrokken) wordt, kan dat in sommige gevallen een malocclusie (afwijkende stand) van het blijvende gebit voorkomen.

Tijdig inventariseren en extraheren voorkomt schade en eventuele standafwijkingen van de blijvende elementen.

 

Fractuur van een melkelement

Geregeld komen er fracturen voor van melkelementen. Deze fracturen zijn veelal het gevolg van het gebruik van verkeerde hondenspeeltjes . Deze fracturen kunnen leiden
tot schade aan het blijvend element en vragen altijd aandacht. Een afgebroken melkelement moet zo snel mogelijk geëxtraheerd worden.  Als gevolg van problemen rond de wortelpunt van het afgebroken melk element kan de glazuurvorming van de blijvende tand verstoord worden zodat deze met glazuurdefecten zal doorbreken na het wisselen. (zie hoofdstuk glazuurdefecten)

Afwachten is in geen geval een optie

  

verwaarloosde fractuur melkhoektand  met als gevolg   glazuurdefect blijvend element    

 

Verloop van de tandwisseling

Bij een tweede bekinspectie op een leeftijd van 4 tot 6 maanden zal de tandwisseling gevolgd worden. Tussen de 3 en 6 maanden zal het kitten of de pup zijn melktandjes inwisselen voor blijvende tanden en kiezen. Dit begint op een leeftijd van 3 tot 4 maanden en eindigt rond 4 tot 6 maanden met de wisseling van de kiezen. Bij een normale wisseling zal het blijvende element het melkelement verdringen waardoor de wortel van het melkelement zal oplossen en zal het melkelement tijdig uitvallen.

Een afwijkende tandwisseling kan zich in de volgende problemen manifesteren:

  •  Persisterende melkelementen
  •  Te laat of niet doorkomen van blijvende elementen
  •  Elementen die op een verkeerde plaats doorkomen

Persisterende melkelementen

Men spreekt over persisterende elementen als deze te lang aanwezig blijven en als deze naast het blijvende element blijven staan. Hierdoor ontstaat vaak een stand
afwijking van het blijvende element die blijvend is als het melkelement niet tijdig geëxtraheerd wordt. Ook blijft vaak voedsel tussen de 2 elementen achter, met een
snelle plak en tandsteenvorming tot gevolg. Hierdoor loopt het blijvende element gevaar. Persisterende melkelementen moeten altijd aandacht krijgen en zullen tijdig geëxtraheerd moeten worden om problemen aan het blijvende gebit te voorkomen.

  

Te laat of niet doorkomen van blijvende elementen

Sommige elementen kunnen te laat of zelfs helemaal niet doorkomen. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere (vb.Schapendoes).
Een röntgenfoto zal helderheid moeten geven of het element al dan niet aanwezig is. Indien het wel aanwezig is, zal het blootleggen van de kroon door middel van een sneetje in het slijmvlies het doorbreken vergemakkelijken. Indien dit toch niet gebeurt zal deze patiënt vervolgd moeten worden. Niet doorgebroken elementen kunnen aanleiding geven tot botcystes die kwaadaardig kunnen ontaarden. Chirurgisch verwijderen van deze elementen wordt geadviseerd.

Het is belangrijk dat dit tijdig gebeurt ,hoe ouder het dier is hoe minder kans van slagen deze ingreep heeft

  

 Niet doorgebroken hoektanden                                   De kroonpunt wordt blootgelegd zodat het element alsnog kan doorbreken

 

Verkeerde positie van blijvende elementen, malocclusie

Elementen die op de verkeerde plaats doorbreken zullen aanleiding geven tot malocclusies (stand afwijkingen) en een afwijkende beetrelatie tussen onder- en boven kaak.
Als dit tijdig opgemerkt wordt, kan op adequate wijze tijdig ingegrepen worden zodat de pup of het kitten toch een functioneel gebit krijgt. Een grondige bekinspectie is
hiervoor noodzakelijk. Soms zal hiervoor een lichte sedatie gegeven worden. Een gepaste  oplossing is afhankelijk van de oorzaak .  

Voor een zo hoog mogelijke slagingskans is het uiterst belangrijk om tijdig te inventariseren en te behandelen. Het slagingspercentage daalt naarmate het dier ouder wordt! Alle correcties worden uitgevoerd in het kader van het behoud van een functioneel en pijnvrij gebit. Belangrijk om te weten is dat een groot deel van deze afwijkingen erfelijk zijn en dat het fokken met deze dieren af geraden wordt.

Wij adviseren wij u om het gebit rond de wisselperiode te laten inventariseren zodat een eventuele correctie tijdig uitgevoerd kan worden.

Ook hier geldt: hoe ouder het dier hoe moeilijker de correctie !

 

Afwijkende stand bovenhoektand kat wordt gecorrigeerd met powerchain

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated