U bent hier: Home >> Huisdieren >> Tandheelkunde >> Glazuurdefecten

Glazuurdefecten

Glazuurdefecten ontstaan meestal tijdens de ontwikkeling van het element voor het doorbreken. Ze kunnen voorkomen aan één of meerdere elementen.

Tijdens de aanleg van het element zorgen ameloblasten (glazuurvormende cellen) voor de aanleg van het glazuur. Bij het melkelement gebeurt dit intra uterien (in de baarmoeder), bij het blijvend element in de eerste levensweken. Deze cellen kunnen door allerlei oorzaken gestoord worden in hun functie waardoor delen van het glazuur niet aangelegd worden. Gezien deze ameloblasten na het doorbreken van de tand verdwijnen herstelt glazuur zich niet en is er direct na het doorbreken van de tand al een glazuurdefect zichtbaar. Voornaamste oorzaken hiervan zijn trauma, bijvoorbeeld na fractuur aan een melkelement, hierbij zal één blijvend element aangetast zijn. Maar ook ernstige infecties (hondenziekte, longontsteking,ernstige worminfestatie,ondervoeding,hoge koorts) kunnen een oorzaak zijn.

Tijdens de aanleg van het gebit geven aanleiding tot dergelijke defecten. Hierbij zal een groot deel of heel het gebit aangetast zijn. Treft men de defecten aan bij het melkgebit dan zal het probleem zich bij de teef voorgedaan hebben tijdens de dracht, treft men ze aan bij het blijvende gebit dan is er iets tijdens de eerste levensweken gebeurt waardoor de ameloblasten in hun functie gestoord werden.

Behandeling

In het geval dat het glazuur afwezig is ligt de onderliggende dentine(tandbot) bloot. In deze dentine lopen kanaaltjes vanuit het wortelkanaal. Via deze kanaaltjes kunnen bacteriën vanuit de bek in het wortelkanaal een infectie veroorzaken met abces vorming aan de wortelpunt en uiteindelijk verlies van het element tot gevolg. Ook zijn dit gevoelige en pijnlijke elementen gezien er zenuwuitlopers aan de oppervlakte komen te liggen. Men zal dus deze kanaaltje sealen zodat de toegang tot het wortelkanaal afgesloten wordt.

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated