U bent hier: Home >> Huisdieren >> Tandheelkunde >> Gebitsaandoeningen bij katten

Gebitsaandoeningen bij katten

Naast veel voorkomende plak geïnduceerde tandvleesproblemen, zijn er specifieke aandoeningen bij het kattengebit die wij vaak zullen aantreffen bij een bekinspectie.

  • Resorptie leasies (orl's)
  • Chronische tandvlees ontstekingen (gingivitis stomatitis complex)
  • Juvenile gingivitis 

Resorptie leasies(orl’s)

Resorptie leasies zijn veelvoorkomende gebitsproblemen bij de kat. Deze problemen beginnen met oplossingen in het harde tandweefsel onder de tandvleesrand aan de wortel. Uiteindelijk zullen deze letsels zich uitbreiden tot voorbij de kroonrand. Door een verzwakking van de kroon zal het het
element afbreken en kunnen achter gebleven wortelresten aanleiding geven tot ernstige ontstekingen in de bek. Deze aandoening gaat ze met
veel pijn gepaard, gezien er zenuwuitlopers bloot komen te liggen, die zeer gevoelig zijn. De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Uit onderzoek is gebleken dan de 80% van de kattengebitten hierdoor is aangetast.

Deze aandoening kan enkel gediagnostiseerd worden door middel van een bekinspectie aangevuld met een uitgebreid röntgenonderzoek om ook de problemen aan de wortelzijde niet te missen. Aangetaste elementen zullen geëxtraheerd moeten worden. Dit is een progressieve aandoening  waarbij uiteindelijk meerder elementen aangetast kunnen worden. Deze patiënten zullen dan ook regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Ook voor de extracties is het röntgenonderzoek erg belangrijk, gezien bij de aandoening de wortels uiteindelijk kunnen gaan vergroeien met de tandkas waardoor een volledige extractie van het element onmogelijk wordt. In dit geval zal men overgaan tot een kroonamputatie.

 1.                 2.  

1. Uitgebreide resorptie van kroon en wortel van kiezen in onderkaak
2. Resorptie van hoektand in onderkaak

Chronische tandvlees ontstekingen( gingivitis stomatits complex)

Regelmatig krijgen we katten aangeboden met een chronische en een steeds terugkerende ontsteking van het tandvlees en het mondslijmvlies die zich tot ver in de keelstreek kunnen uitbreiden. Deze dieren hebben vaak zeer ernstige en langdurige pijn klachten die op weinig medicatie lijkt te reageren.

De eerste verschijnselen blijven vaak onopgemerkt gezien in het begin stadium de meeste katten nog gewoon dooreten. De symptomen beginnen vaak met kleine gedragsverandering, zoals eenzijdig kauwen, overmatig speekselen , pijnuiting bij eten en geeuwen en schuren aan de kop. Uiteindelijk zal de kat hardere brokjes weigeren, vermageren en aan conditie verliezen.

Chronische mondslijmvlies ontsteking van de kat is een complexe aandoening die meerdere oorzaken kan hebben. Deze katten vragen een uitgebreid algemeen onderzoek, bloedonderzoek en uitgebreide bekinspectie aangevuld met een röntgenonderzoek.

De behandeling bestaat is de meeste gevallen uit extractie van alle kiezen. De hoektanden zullen in eerste instantie gespaard worden. Z’n 85% van de katten zal hierdoor verbeteren. Het is wel belangrijk dat er plakpreventie gedaan wordt voor de resterende elementen. Anders zullen de problemen zeker terug komen. Bij onvoldoende resultaat zullen ook de resterende elementen geëxtraheerd moeten worden. Zeer belangrijk is dat er geen wortelpuntresten achterblijven na de extractie gezien dan de klachten niet over zullen gaan.

Een veel gestelde vraag is, of deze katten zonder gebitselementen nog wel kunnen eten. Velen van deze dieren zullen beter eten met een pijnvrij bekje zonder tanden en kiezen dan met pijnlijke elementen.

Vele van deze katten worden in de eerste instantie langdurig behandeld met onstekingsremmer (corticosteroïden) . Deze middelen kunnen worden toegediend in de vorm van een langdurig injectie (moderin). Deze onstekingsremmers zullen slechts een tijdelijke onderdrukking geven van de klachten maar zeker geen genezing. Uiteindelijk zal het effect steeds minder worden. Men ziet dat dieren die langdurig met ontstekingsremmers behandeld zijn veel trager en minder reageren op de extracties. Er bestaat dan ook bij deze patiëntengroep geen enkele reden tot het gebruik van deze middelen. Beter kan men pijnstillers gaan gebruiken om de conditie op peil te houden en zo snel gericht te gaan behandelen.

Conclusie

  • Een chronische gingivo-stomatitis(mondslijmvliesontsteking) bij de kat is een zeer pijnlijke aandoening die de kwaliteit van leven ernstig aantast en verdient derhalve alle aandacht.
  • Een grondige bekinspectie is uitermate belangrijk zodat een adequate behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium kan ingesteld worden.
  • In alle gevallen is een totale extractie de enige optie

 

Zeer ernstige gingivitis die met veel pijn en conditieverlies gepaard gaan

Juveniele gingivitis

Bij sommige katten ziet men al op zeer jonge leeftijd een ontsteking van het tandvlees. Het geen zich uit als rode gezwollen en snel bloedende tandvleesrandjes. Dit kan al gezien worden  op een leeftijd van 6 maanden direct na de tandwisseling. Het is zeer belangrijk om voor deze patiënten samen met de eigenaar een uitgebreid preventieplan op te stellen waarbij er dagelijks tanden gepoetst moet worden, aangevuld door andere gebit ondersteunende maatregeling zoals een aangepaste brok. 
Dit is echter een leerproces waarbij wij u kunnen begeleidenom tot een goed mogelijk resultaat komen. Indien men niets doet, is de kans zeer groot dat dit probleem uiteindelijk zal leiden tot het verlies van alle gebitselementen.

Juveniele gingivitis

 

Door deze webshop te gebruiken ga je akkoord met ons privacy- en legal statement (zie links hieronder).
Privacy Legal Cookies notice AniCura is an Affiliate of Mars, Incorporated